Blog Image

EU & WBs / Albania Energy Broadcast

Presentation of Albanian Centre for Energy Regulation and Conservation - ACERC

ACERC is a think tank centre with focus in Albania energy market and its integration on 8th Regional Area & EU IEM. The ACERC mission aim to provide a qualified contribution to the promotion of the liberalization and the effective integration as well as the efficient use of energy resources.

ACERC main activities profiles briefly consists in the release reports, articles and periodicals. In cooperation also with collaborates the offering of the activities that support capacity building of market actors, such as national and regional seminars, trainings and conferences. Initiatives completed by advocating in the energy sector promoting a forum called in Albanian School of Regulation.

For more visit us at the Official Website of Acerc | Albanian Energy Market - AEM Group in LinkedIn

Video: Dr Lorenc Gordani of ACERC about Albania capacity on renewable energy from Scantv by Entela Barjamaj 13/11/2015

AEB Updates 2015 Posted on Sun, November 29, 2015 19:20


Shqipëria, kapacitete për zhvillimin e energjisë së rinovueshme Nga Entela Barjamaj 13/11/2015Commissioner Miguel Arias Cañete presenting the European Enviromental Agency 2015 Trends and Projections Report, 20 OCTOBER – Press Conference

AEB Updates 2015 Posted on Mon, November 09, 2015 15:15

http://ec.europa.eu/avservices/play.cfm?ref=I110673&videolang=EN&devurl=http://ec.europa.eu/avservices/video/player/config.cfmFirst-ever EU infrastructure Forum – watch live!Monday, 9 November, 2015

AEB Updates 2015 Posted on Mon, November 09, 2015 14:44

Vice-President for the Energy Union Maroš Šefčovič is
participating in the first EU
Energy Infrastructure Forum
in Copenhagen hosted by Denmark. The Forum gives
momentum to the development of trans-European energy infrastructure by raising
political attention and building consensus among EU countries, project promoters
and relevant stakeholders.

Vice-President Šefčovič said: “The Juncker Commission
has promised to be big on big things and to focus on matters which have a
significant impact on the lives of European citizens. The
Energy
Union
is one of them. What we need now is free movement of energy.
It is therefore essential that we have the right infrastructure in
place”.

The new Energy Infrastructure Forum, set to take place annually, is a key
action of the EU Energy Union Strategy launched in February 2015. The conference
will be LIVE web
streamed
.University “Our Lady of Good Counsel” European projects “Tempus” and “Elisa” to promote coperation 04 / 11/2015, 17:13 Manjola Hasa (Video and text in Albanian)

AEB Updates 2015 Posted on Fri, November 06, 2015 19:16

“Zoja e Këshillit të Mirë”, Projektet europiane “Tempus” dhe “Elisa” për të nxitur bashkëpunimin

04/11/2015, 17:13 Nga: Manjola Hasa

Për të rritur bashkëpunimin mes institucioneve arsimore në vend dhe jashtë Shqipërisë, Universiteti katolik “Zoja e Keshilli të Mirë”, është pjesë e Projektit Tempus dhe Elisa të financuara nga Bashkimi Europian. Profesori i këtij universiteti Giovanni Lagioa tha se tema të zgjedhur në këtë konkurs është ajo e inovacionit në fushën e agrokulturës dhe në metodat e prodhimit të energjisë.

Giovanni Lagioa: Ne rastin tonë vendi kryesor është Shqipëria, dhe në fakt nga 14 partnerë që janë të përfshirë në projekt, 10 janë institucione shqiptare. Objektivi kryesor i këtyre lloj projekteve është ndarja me njëri-tjetrin e njohurive në një temë të caktuar. Tema që ne kemi zgjedhur është ajo e inovacionit në sektorin e agrikultures që përputhet me politikën dhe strategjinë që qeveria shqiptare ka vendosur.

Nga drejtuesit e këtij universiteti është organizuar një kurs pregatitje online mbi këto tema që do të jetë i disponueshëm për 5 vjet.

Për rektorin e universiteti profesor Bruno Giardina pojektet gjejnë shtrirje dhe realizim në mjaft faklutetet si ai i mjekësisë, farmacisë dhe i shkencave ekonomike dhe politike.

Giovanni Lagioa: Nëpërmjet projektit Tempus, Fakulteti i Farmacisë Bashkëpunon me fakultetin homolog në Bari, po ashtu ai ai i mjekësisë dhe ekonomisë me fakultetet homologe. Ajo qe dua të nënvizoj është që projekti Tempus që kemi dëgjuar të flasim, është thjeshtëzimi i asaj që duam të jemi, një universitet i kujdesshëm në inovacion, të formojmë të rinjtë për teknologjite e reja, dhe të jemi të kujdesshem për nevojat e territorit, që dmth një kujdes të vaçante vendit ku në jemi operative, pra Shqipërisë sonë të bukur.

Për të qënë pjesë e këtij kursi duhet të bëhet regjistrimi në www.tempuselisaa.euAlbania Director of AKBN: Innovations and advantages of the draft law on “Energy Efficiency” (in Albanian)

AEB Updates 2015 Posted on Wed, November 04, 2015 19:48

Z.Leskoviku: Risitë dhe avantazhet e projektligjit për “Eficencën e Energjisë”

Published on Nov 4, 2015

Intervistë e Drejtorit të Energjive të Rinovueshme në Agjencinë Kombëtare të Burimeve Natyrore, z. Artan Leskoviku dhënë Televizionit Publik Shqiptar.
Z. Leskoviku sqaron qëllimin e këtij projektligji, që aktualisht po diskutohet në Kuvendin e Shqipërisë, risitë dhe avantazhet në mënyrë që energjia të shfrytëzohet me efikasitet.Video Archive: 3 weeks ahead until the opening door of the 22nd Tirana International Fair 2015 (in Albanian)

AEB Updates 2015 Posted on Sun, November 01, 2015 23:22

ACERC participate as scientific supporter in
the Contemporary Event on Expo – Convention Energy Fullscreen of 22nd Tirana
International Fair, Organize by Klik Ekspo Group, at Fair at Palace of
Congress, Tirana, AlbaniaUNFCCC Executive Secretary welcomes WECouncil messages, Posted on 29 October 2015

AEB Updates 2015 Posted on Thu, October 29, 2015 16:06

Christiana Figueres, Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) welcomes the World Energy Council’s messages to COP21 in a video address to the global energy leaders’ community during the Council’s Executive Assembly in Addis Ababa, Ethiopia on 29th October 2015.

Read the script: UNFCCC C.Figueres welcomes World Energy Council’s messages to COP21 (66.55 kB)Deputy Minister of Finance: “Come and invest in Albania, low taxes and labor costs one-seventh of Italy” (in Italian)

AEB Updates 2015 Posted on Wed, October 28, 2015 00:25

https://youtube.com/watch?v=bnag1VZF3jQPASKALI: “VENITE AD INVESTIRE IN ALBANIA, TASSE BASSE E COSTO DEL LAVORO UN SETTIMO DELL’ITALIA« PreviousNext »